Föreläsning med Monica L Edmondson
100 MIGRATORY
Föreläsning med Monica L Edmondson
Se & göra Grupp & konferens Konferensaktiviteter

Föreläsning med Monica L Edmondson

Monica L Edmondson presenterar 100 MIGRATORY - ett flerårigt, lokalt och globalt förankrat konstprojekt som uppmärksammar frågor om tillhörighet, identitet, ursprung och migration. Det är en resa i ord och bild genom den arbets- och tankeprocess som omger projektet.

Hundra kärl av glas tillverkas först i Monicas glasalteljé och verkstad strax utanför Tärnaby innan de beger sig ut på en världsomspännande resa, tur och retur, med start i deras hem i ett vidsträck vintervitt fjällandskap mitt i det gränslösa Sápmi – Sameland.

Just formen av ett kärl av glas lyfts fram i projektet som en metafor för människan och berättar om vikten av en trygg varm kärna i var människas liv. Samtidigt undersöks vikten av att just våga resa ut från den trygghetszonen, för att öka förståelsen och respekten för det främmande.
_____________________________________________________________________________________
Föreläsningen äger rum i konferenslokalen på ert hotell och tar ca 45 minuter till 1 timme.
Monica kan också ta emot besök och berätta om sin verksamhet i sin glasverkstad i Bäcknäs strax utanför Tärnaby.
______________________________________________________________________________________
Monica L Edmondson är en uppmärksammad konstnär som efter studier i Australien återvände till norra Sverige där hon etablerade sig som konstnär med inriktning glas. Sedan 2002 arbetar hon från egen glasateljé och verkstad i Tärnaby. I Monicas arbeten möter den samiska kulturen det internationella, både tekniskt och konceptuellt, ofta med tydliga influenser från den vidsträckta vita vintern.
Monicas verk finns representerade i permanenta samlingar vid bland annat Nationalmuseum Stockholm, National Gallery of Australia och Museum of Design and Applied Arts Reykjavik Island.
De blåsta, ugnsformade och slipade verken av glas har ingått i konstutställningar nationellt och internationellt varav National Gallery of Canada Ottawa, Koganezaki Glass Museum Shizuoka Japan, Venezia Aperto Vetro Italien och SOFA New York USA är några av de största.