Starthuset i Ingemarbacken
En årligt återkommande tävling i Tärna Ik Fjällvindens regi.
Ingemar Stenmark

Tärna IK Fjällvinden

Tärna IK Fjällvinden i Tärnaby är Sveriges, och kanske världens, genom tiderna framgångsrikaste alpina skidklubb. Åkare tävlande för klubben har tillsammans tagit hela 130 världscupsegrar, 3 OS-guld och 12 VM-guld.

Tärnaby med sina 600 bybor har börjat tillskrivas ett exempellöst skidunder. Rent teoretiskt och statistiskt är det inte logiskt att Tärnaby med sin befolkningsmängd ska kunna konkurrera på världnivå över så lång tid. Världens journalister har besökt området för att hitta förklaringen till framgångssagan som nu skrivits under flera decennier.

Ingemar Stenmark, Anja Pärson, Stig Strand, Jens Byggmark och Bengt Fjällberg är fyrtornen i det stora bygge och den kultur som på ett sånt förbluffande effektivt sätt producerat talanger av internationell toppklass. Listan på namn kan göras mycket lång, här är några av dem som förutom världsstjärnorna har bidragit till områdets och Tärna IK Fjällvindens många, många alpinmeriter:

Erling "Tärna-Lasse" Larsson var pionjären som på 40-talet blev ledfigur och förde ut klubbens slalomåkning i länet. 1952 blev Hans Olofsson nationell genombrottsman och vann åtta individuella SM-guld fram till 1956. 1960 kom den första stora internationella framgången då Bengt-Erik Grahn blev trea i slalom i anrika Wengen i en FIS A-tävling, den tidens motsvarighet till världscupen. 1966 var han mycket nära att bli världsmästare i Portillo, Chile, och 1967 knep han en andraplats i världscupen i Kitzbühel. 1972 vann Lillian Nilsson klubbens första damguld i SM. 1974 inleddes Stenmarkseran.

Andra som genom OS-deltagande, VM-deltagande och medverkan i A-landslaget hedrat området är: Börje Stenmark, Tore Grahn, Sven Mikaelsson, Thomas Ringbrant, Åsa Rindefalk-Grahn, Staffan Lindgren, Catharina Glassér-Bjerner, Maria Kristoffersson, Johan Brolenius, Anders Nilsson, Nina Hansson och Jessica Fjällryd. Till dessa kommer många namn som funnits med i olika landslag, och nått framgångar i bland annat SM- och juniorsammanhang.

Ideella krafter

Grunden till dessa framgångar ligger i att många barn och ungdomar spenderar mycket av sin uppväxtid i slalombacken. Föräldrar och andra ideella krafter lägger ner mycket tid på träningskvällar, genomförande av tävlingar i hemmabacken samt långa resor till tävlingar på andra orter.

Fjällvinden har också en längdsektion, en snowboardsektion samt en sektion för hälsa och motion. Vilket gör att många personer i Tärnaby och alla byar i närområdet är engagerade i olika aktivteter i Fjällvindens regi, varje vecka, året runt.