Drottningleden
Drottningleden - Mortsbäcken
cykel drottningleden.jpg
Drottningleden
Drottningleden
Se & göra Aktiviteter Fjällvandring dagstur

Drottningleden

Drottningens egen led mellan Laisaliden och Hemavan. Från Laisaliden utgår man vid trädgränsen med en fantastisk utsikt mot norska toppar och glaciärer. Leden är relativt lättvandrad utan att ge avkall på fjällkänslan, vilket gör den lämplig för alla vandrare, stora som små.

I Hemavan startar leden startar vid Naturum och Fjällbotaniska trädgården. Vid "Vacker utsikt" någon kilometer upp längs Kungsleden avviker sommarleden mot Laisaliden Först ner till bron över Mortsbäckens vattenfall, sedan upp till kalfjället.

Om man önskar en lite lättare start är det att föredra att starta vid Laisaliden eftersom man nästan omgående befinner sig uppe på kalfjället.

Sommaren 2003 rustades leden och Invigdes av Sveriges drottning. Leden sköts och förvaltas av Länsstyrelsen/naturvård i Västerbottens län. Leden ligger i Vindelfjällens naturreservat.

Cykling
Ett alternativ är att cykla leden och sedan följa landsvägen tillbaka. En total sträcka på ca 2 mil. Fjällcyklingen är vacker, stenig, trixig, på en del ställen ganska brant och bitivis kan man behöva styra cykeln. Mellan Laisaliden och Blå Vägen är det ca 4 km. Mellan byn Laisholm och Laisaliden är det en brant och kurvig asfalterad backe med drygt 200 meters fallhöjd på 2 km.

Tänk på att ta hänsyn till vandrare och andra nyttjare!

Tälta
Denna sträcka är en perfekt nybörjartur för den som vill vandra och eventuellt övernatta på fjället. Här finns små bäckar där man kan dricka vatten och tvätta sig. Tag med tältet och njut av nattens tystnad på fjället.

Längd: 9 km enkel väg
Höjdskillnad: 200 m
Svårighetsgrad: Blå (4 km/timmen, stig, mestadels torr terräng) från Laisaliden
Svårighetsgrad: Röd (3 km/timmen, stig, en del stigning) från Hemavan