Södra Sytertoppen
Se & göra Aktiviteter Fjällvandring dagstur

Södra Sytertoppen

En längre vandring, och rejäl topptur som också tar dig genom den dramatiska och vackra dalen Kobåsen.

Vandringen till toppen går via Kobåsen, och lämplig startpunkt är Fjällparken. Följ stigen som börjar med en spång från Kungsleden, på myren ovanför Centrumliften, in mot Kobåsen. Stigen försvinner efter några kilometer längs Kobåsbäcken. På 1100 meters nivån kommer du till en vacker gräsäng, och här är det oftast lämpligt att vada över bäcken. Härifrån och upp till toppen håller du den norra sidan av bäcken, kantad av branta fjällsidor.
Dalgången stiger sakta uppför. Men vid 1400 möh börjar det bli brantare och stenigt på riktigt. Håll ögonen öppna och gå försiktigt. Har det regnat kan det vara halt.
Ta av norrut mot toppen innan den lilla platån i passet mellan topparna 1685 och 1644. Planera din väg och välj den minst branta delen av sluttningen.
Södra Sytertoppen ligger längst ut på bergskammens västra sida. Toppröset ligger på kanten till ett stup där man kan se renvaktarstugan i Syterskalets botten som en liten prick 800 fallhöjdsmeter nedanför toppen. Fantastisk utsikt vid klart väder.
Det här turförslaget tar samma väg tillbaka, genom Kobåsen. Givetvis går det att vandra efter kammen tillbaka mot Storkittelhobben och Kungsliftens topp eller välja vägen över Mohtserenjuenie och topparna 1644 m, 1524 m och 1305 m. De alternativen är betydlig mer svårvandrade och tidskrävande.
De här turerna kräver karta och kompass och god orienteringsförmåga eftersom de till största delen är utan stig eller led.

Längd: ca 24 km t.o.r
Höjdskillnad: 1 125 m
Svårighetsgrad: Krävande