Fiskeinstruktör
Tärna fvo
Fisk!
Se & göra Aktiviteter Föreningar

Tärna fvo

Ett stort område med variation på fisket.

Tärna fvo sträcker sig ända från Portbron, 4 km nedanför Hemavan, till Ajauresjöns slut, 40 km nedanför Tärnaby. Området innefattar sjöarna Västansjön, Laisan, Gäutan, Ajaure och Jokksjaur.

Umeälvens inlopp i Laisan bildar ett fascinerande deltalandskap. Här har sedimentmassor omskapat öar och stränder. Näring och föda för fisken sköljs även ned från Jovattsdalen genom Jovattsån. Längs flugfiskesträckan i Tärnaån finns stora möjligheter till fångst av stor öring. Strömfiskesträckan vid hängbron i Solberg är ett utmärkt fiskeställe för flugkast och kastflöte. Jokksjaure och Jokksbäcken ger ett perfekt familjefiske med fina sel och små strömmar. Gäutan är en stor, lång, och bitvis djup sjö. Gäutan, liksom i än högre grad Ajaure påverkas av vattenregleringen av sjön, vilket märks på isarna vintertid. Vid Ajauresjöns utlopp finns Ajauredammen.

Sommarfiske:
I Tärnas stora fiskevårdsområde finns möjlighet till flugfiske, spinnfiske, mete, fiske i strömmande vatten, och fiske från båt. Laisan är rik på fisk och intressant för båtfiske. Yttervik kan vara startpunkt för spännande båtfiske både i Gäutan och Blattniken. Notera även inloppet från Muoltekejukke, som kan ge ett intressant fiske. Längs Tärnaåsträckan är tillgängligheten god för hela familjen, så väl barnvagnar som cyklar tar sig lätt fram här.

Vinterfiske:
Stora sjöar ger stora möjligheter till pimpelfiske. Sågviken i Gäutan och Västansjö är bra ställen för vintern.

Fisksort:
Kanadaröding, röding, öring, sik.

Inplantering:
Inplantering sker kontinuerligt.

Fiskekort för Tärna FVO (även strömfiskekortet för Tärnaån) går att köpa online på www.fiskekort.se eller ifiske.se.

Fiskekort finns också att köpa på Hemavan Tärnaby Turistbyrå.


Särskilda bestämmelser:
Längs flugfiskesträckan i Tärnaån, från Solbergsvägen och uppöver, är endast flugfiske med flugspö tillåtet. Fisket är kvoterat, och du får bara ta upp 3 fiskar/dygn, med minimimåttet 35 cm. Dessutom gäller förbud mot fiske med mask i hela Tärnaån. Observera fiskeförbudszonerna i Ajaure, Gäutan och Jokksjaure, se karta. Observera också att för Tärnaån och Umeälvens sträckning från Portbron till Lillholmen gäller ett särskilt fiskekort, strömfiske, som inte gäller för övriga området. På strömfiskekortet gäller fiskeförbud under hösten fr o m 15 september till och med 15 oktober. För övriga bestämmelser se ifiske.se eller tarnafvo.se

I område finns tillgång till fiskestigar, eldplatser, torrdass och vindskydd. Sjösättningsplats för båtar i Laisan vid Gammån, och i Gäutan nedanför parkeringen vid Udden i Tärnaby.