Gården Virisen är ett levande fjälljordbruk som funnits i sex generationer. Företaget Virisen Lappland brukar och förvaltar en av få kvarvarande aktiva fjällegenheter i Västerbottens län enligt gamla traditioner med jakt,fiske,jordbruk och turism. Gården har höga natur och kulturvärden.Råvarorna förädlas i restaurangen där man kan avnjuta en exklusiv middag med råvaror i dess rätta miljö. I dag bedrivs ett modernt fjälljordbruk med 25 tackor som betar ca 20 hektar mark runt gården och producerar kött och skinn som vidareförädlas. Gården har Gotlandsfår och allmogefår tillhörande gestrikefåren bland lantraserna. Allmogefåren är starkt utrotningshotade, fåren här är en levande genbank. På gården finns även höns, kalvar, kaniner och jakthundar av rasen engelsk setter.
Sjön Virisen är 2 mil lång och har även gett byn dess namn. Byn låg i väglöst land fram till 1990-1991 då vägen byggdes. Virisens stamfader, Noak Abrahamsson, var nybyggare och fjällbornas medicinman och kom till Virisen på 1830-talet, fascinerad av landskapets stora rikedom-myrar med hjortron, sjön med fisk och ett rikt djurliv. Allt detta gjorde det möjligt att bo och leva här uppe. Noaks verk lever kvar med den 6:e generationen som nu lever här och driver fjälljordbruk, gårdsbutik och stuguthyrning.